University of Lincoln – Media, Humanities and Technology Building refurbishment

Overview

This project saw the refurbishment of a news room and three small studio spaces within the Media, Humanities and Technology Building at the University of Lincoln. Refurbishment included M&E Installation to improve the lighting layout, data, and power layout and to provide upgrades to the ventilation to include BWIC. There were 5 projects in total running concurrently over the 12 week programme.

Woodhead provided a new green screen and suspended ceilings throughout. A new stud partition and new doors were also put into the Green Screen area. Glazed Screens were also inserted into 3nr rooms and into/out of green screen area. Partition Works included the provision of a new partition, M&E upgrades, upgrade finishes including new ceiling, decoration and flooring upgrades. Acoustic Improvements saw Woodhead complete upgrades to wall linings/partitions to increase the sound absorption and to minimise the amount of sound transfer between rooms.

Scope

  • The refurbishment of the facilities within the Art and   Design building, with the first and fourth floors undergoing a full refurbishment enabling the Jewellery & Objects and Animation Departments to relocate from the ‘Think Tank’ in to the Art and Design building.
  • Ground floor conversion of the former complimentary medicine clinic into office spaces in Bridge House.
  • The installation of new ventilation systems in the psychology department of the main administration building.
  • The installation of decking on the veranda of the Student Union building.
  • Further fireproof works to the Media, Humanities and Technology building to ensure that all Fireproofing meets statutory requirements.

Challenges

While working on a site with staff and students it was imperative that there was minimal impact to their scheduled learning.

Regular meetings were held with the estates team and course leaders to ensure that deliveries were timed during a period where there would be minimal disruption. Deliveries were organised with route information & timings provided to University security minimising public disruption. Operative parking was managed to ensure that this did not affect anyone on site, and those working on the site were actively encouraged to share cars to limit the number of parking spaces required, and to limit any negative environmental repercussions.

The works were carefully monitored for noise disruption. Noise assessments were carried out for relevant plant and equipment, with high noise producing operations being planned after liaising with the University to carry these works out at designated times. Having limited space availability, and a goods lift and stairway that were in use by the public it was again vital to ensure waste removal didn’t affect those on site. To overcome this challenge, a site waste management plan was produced with segregation being implemented where possible to ensure the University population did not come into contact with the waste removal works.

Key Achievements

  • 80 per cent of spending on labour and subcontractors has been within 20 miles of the campus.
  • Achieved a considerate constructors score of over 30 across all projects.
  • Zero lost time incidents on site during the completed works.
  • Completed all the works on schedule while the site remained open.

Building to Inspire a Generation 

An apprentice electrician was on site for the duration of the work through one of the contractors used. This enabled them to develop their skills, and expand their knowledge.